
Maria Lepoutre / Unco-Jerry vzw
de Merodedreef 137 B
2260 Westerlo (België)
Honden: 0492 04 14 71 (Myriam)
Katten: 0498 48 92 72 (Maria)
Gevonden of verloren huisdier.
Wat te doen?



Wanneer een kat of hond vermist raakt is de kans groot dat deze na poosje weer op komt dagen. Vooral katten kunnen soms wel een paar weken weg zijn en dan ineens weer voor je deur staan. Een hond weet meestal ook de weg naar huis weer te vinden.
Maar soms komen ze niet meteen terug...
Verloren?
Zoeken in je buurt
Hang affiches in een plastic mapje, in een grote omgeving
Bel aan bij de buren en vraag of U zelf mag kijken in het tuinhuisje, onder struiken enz. Vraag of er soms een kelder, raam, of dergelijke heeft opengestaan. Vraag of ze in een verluchting kan terechtgekomen zijn. Doe navraag of er eventueel mensen met vakantie zijn, waar ze kan opgesloten zitten.
Typische plaatsen waar ze vaak vastzitten : kelders, woningen in aanbouw, leegstaande huizen, woningen waar renovatiewerken bezig zijn, garages, magazijnen. Het is niet omdat de poes de ene dag niet op een bepaalde plaats, bv. keldergat, zit dat ze er de volgende dagen niet terecht komt. Als ze zich kan verplaatsen zal ze dat doen.
Zoek zelf, vooral 's avonds als het rustig is, neem een zaklamp mee om in keldergaten, onder struiken en auto's te schijnen. Neem een geluid mee dat het dier associeert met eten vb met brokjes schudden, met een schaar knippen of met een vork in een blikje schrapen. Reken er niet op dat de poes miauwt.
Kijk omhoog in bomen!
Vraag aan uw postbode, de mensen van de vuilophaling, de persoon die de deur-aan-deur bladen verspreidt om mee een oogje in het zeil te houden.
Wij raden aan, om bij verlies van een dier zelf regelmatig in de asielen te gaan kijken en dit vol te houden. Het gebeurt dat poezen gedurende maanden rondzwerven of bijgehouden worden en pas veel later in een asiel terechtkomen. Volhouden dus!
Informeer bij de politie wie de verkeersslachtoffertjes ophaalt.
Gevonden?
Doe navraag en bel asiel(en) op
Vraag rond in je buurt of er iemand zijn kat/hond verloren is.
Hang eventueel ook flyers op.
Een zwervend, verloren of achtergelaten dier moet volgens de wet binnen de vier dagen toevertrouwd worden aan het gemeentebestuur van de plaats waar het dier wordt opgevangen of van de woonplaats van de vinder. Contacteer hiervoor de politiedienst van de gemeente, zij zullen het dier naar het asiel brengen of opdracht geven aan het asiel om het dier op te halen.
Gevonden dieren moeten door het asiel ten minste 15 dagen ter beschikking van de eigenaar worden gehouden, daarna kan het dier vrij komen voor adoptie.
Als het dier na deze termijn van 15 dagen wordt geadopteerd, moet de persoon die het dier geadopteerd heeft er zich toe verbinden om het dier ten minste 45 dagen, te rekenen vanaf het ogenblik dat het dier aan het asiel werd toevertrouwd, ter beschikking te houden van zijn vroegere eigenaar.
Na het verstrijken van die 45 dagen wordt de adoptant van rechtswege eigenaar van het dier.
Je kan eventueel ook het dier laten checken door een dierenarts naar een chip; Zo vind men meteen de eigenaar terug!



Internet en sociale media
Doe melding van je vermist huisdier op Facebook en gespecialiseerde sites. Ook gevonden huisdieren kunnen via deze weg gemeld worden.
Check regelmatig de websites en facebook. Misschien heeft iemand je huisdier wel gevonden en melding gemaakt!!
De meeste websites bieden ook een facebookgroep aan. Meld je aan en post een bericht van het gevonden/verloren huisdier..
Asiel en opvanggezinnen
Contacteer telefonisch of per email (voeg foto toe) asielen in je gemeente of omgeving.
Zij kunnen nagaan of je vermist huisdier toevallig daar is opgevangen.
Vooral in het kittenseizoen komen vele dieren binnen en misschien zit jouw verloren kat er wel tussen.
Vraag ook naar telefoonnummers/adressen van opvanggezinnen in je buurt/gemeente. Misschien hebben zij toevallig wel je huisdier!!
Indien u een huisdier, geadopteerd via ons asiel of opvanggezin, verloren bent, bent u verplicht dit aan ons te melden. Wij doen dan ook het nodige om je viervoeter terug te vinden.
Preventief!
Wees voorbereid!
Laat je huisdier een chip inplanten, ook al heeft bv de hond een tatoeage.
Na enkele maanden tot jaren is de tatoeage onleesbaar en dus waardeloos voor identificatie.
Dierenbescherming, dierenasielen, politie en dierenartsen beschikken over een toestelletje dat deze chip leest.
A.d.h.v het gelezen registratienummer kan de eigenaar van het dier in een databank opgezocht worden. Voor honden is deze registratie thans verplicht, maar in feite kan elk huisdier zo'n chip dragen. Alle registraties incl. die van honden kunnen opgezocht worden in die databank.
Laat uw huisdier altijd een halsband dragen met een vast metalen plaatje op met uw adres en telefoonnummer. Kokertjes en penningen worden vaak verloren. Doe de halsband enkel ´s nachts uit. Als het dier op pension gaat, zorg er dan voor dat je huisdier ook hun telefoonnummer draagt.
Katten kunnen ook zonder probleem gechipt worden. Als je je kat een halsbandje laat dragen met een plaatje of kokertje zorg er dan voor dat het elastisch is. Anders kunnen ze zich verhangen als ze er ergens mee achter blijven hangen.
Katten houden niet van grote veranderingen: verhuizen betekent altijd veel stress. Doe dit dus in alle rust en hou ze na de verhuis minstens 2 weken binnen, ook al zaagt ze de oren van je kop. Vervolgens laat je ze zo'n half uurtje vóór etenstijd even buiten onder toezicht, zodat ze direct terugkomt als je roept en 'naar huis komen' associeert met eten. Je kan een leibandje gebruiken als ze dat gewend is. Vergeet zeker uw verhuis niet door te geven aan de chip-datebase.
Zorg voor goede foto's waarop uw huisdier duidelijk herkenbaar is.
Maak een goede beschrijving van uw huisdier. Kleine details, zoals de plaats van een litteken, zijn achteraf moeilijk te bepalen.
Zorg voor een goede omheining zodat je hond niet zomaar kan weglopen.
Voor katten kan je overwegen om je tuin of een deel ervan te omheinen (zelfs een terras) met schuine draad bovenaan zodat ze niet verder kunnen dat het afgesloten gedeelte.
Hou je hond steeds aan de leiband als je ermee gaat wandelen.